عنوان:
بررسی جایگاه علامه میرحامد حسین هندی در تاریخ تشیع
سطح:
کارشناسی ارشد
مرکز آموزشی:
دانشکده الهیات دانشگاه پیام نور
استاد راهنما:
دکتر اصغر قائدان
استاد مشاور:
دکتر کریم نجفی برزگر
مولف:
احسان قنازاده
کلید واژه:
علامه میرحامد حسین هندی، تاریخ تشیع در هند، عبقات الانوار، لکهنو، آل عبقات
چکیده:
علامه میرحامد حسین هندی از علمای بسیار بزرگ شیعه و مولف کتابهای کلامی مهمی در زمینه دفاع از حریم تشیع در مقابل هجمههای مخالفین، علی الخصوص ردیه شاه عبد العزیز دهلوی بر شیعه با نام تحفه اثنی عشریه است که توانست با نگارش این کتابها خصوصا کتاب عبقات الانوار فی مناقب ائمه الاطهار اثری ماندگار از خود در تاریخ تشیع بر جای گذارد.
لکهنو که مرکز حکومت نواب اوده بود در زمان علامه میرحامد حسین از نابسامانی سیاسی، اجتماعی و حتی مذهبی بسیاری رنج میبرد. چرا که ضعف حکومت نواب و به تبع آن افزایش نفوذ استعمار از یک سو و تبلیغات دینی ادیان و مذاهب دیگر و ردیه نویسیهای آنان علیه تشیع از سویی دیگر شرایطی دشوار را برای شیعیان هند ایجاد کرده بود.
علامه میرحامد حسین در چنین شرایطی کمر به دفاع از حریم اهل بیت بست و به رغم این که کتابهای دیگری از سوی علمای شیعه و حتی عالمان خاندان میرحامد حسین در رد بر تحفه شاه عبد العزیز نگاشته شد اما هیچ کدام نتوانست تاثیری این چنین شگرف در جامعه شیعی هند و سایر بلاد اسلامی داشته باشد.
همین حمایت علمی و فکری علامه از شیعیان هند موجب شد که از ایشان نقشی ماندگار در تاریخ تمدن شیعی برجای بماند. خاندان میرحامد حسین هندی نیز خدمات زیادی در جهت نشر معارف شیعی انجام دادند که کتاب عبقات الانوار یکی از آنها محسوب می شود.
بررسی سیره علمی و عملی این عالم بزرگ شیعی و تبیین خدمات خاندان عبقات متواند ضمن تکریم مجاهدتهای ایشان در جهت دفاع از فکر شیعی، نقش مهمی در جهت الگو سازی علمی اخلاقی برای محققین ایفا کند.