پایان نامه«بررسی علم امام از منظر سید مرتضی و علامه میرحامدحسین»

چکیده: ما در این تحقیق که روش توصیفی و تحلیلی را دارد به این نتیجه رسیدیم که این دو متکلم گرانقدر در قلمرو تبین کلامی و دفاع از مبانی شیعه مشترک و بسیار موفق عمل کرده اند؛ و سید مرتضی با رویکرد عقلی به مساله امامت و ویژگی های امام، در آثار خود بیشتر به تبیین عقلی و مقابله با مخالفان و به ویژه قاضی عبدالجبار معتزلی اهتمام داشته است لذا به وجوب عقلی اعلمیت امام و علم او به وجوه سیاست قائل است

عنوان:

بررسی علم امام از منظر سید مرتضی و علامه میرحامدحسین

سطح:
سطح 3

مرکز آموزشی:
حوزه علمیه قم

استاد راهنما:

حجت الاسلام عبد الرحیم لطیفی

استاد مشاور:

حجت الاسلام محمد رضا مصطفی پور

مولف:

سید محمد مهدی تقوی دامغانی

کلید واژه:

امام، علم، علم غیب، علم امام، سید مرتضی، میرحامد حسین

چکیده:

یکی از موضوعات اساسی اعتقاد به امام و امامت مسئله علم امام و قلمرو و منابع و ادله آن است که در طول تاریخ تفکر کلامی مورد توجه متکلمان بوده و در اطراف آن مباحثی ارائه داده اند. دو تن از شخصیت های کلامی شیعه یکی علم الهدی سید مرتضی که متعلق به قرن پنجم هجری و به عنوان نماینده مکتب متکلمان و محققان امامی مدرسه بغداد و چهره ای که در مقابل مکتب عقل محور اعتزال جبهه گیری می کند و دیگری علامه میرحامدحسین نیشابوری که متعلق به قرن سیزدهم و نماینده مکتب متکلمان و محققان امامی مدرسه لکهنو که در مقابل مکتب نص محور اهل سنّت جبهه گیری کرده است و دغدغه امامت و مباحث مربوط به آن را داشته اند و در این رابطه آثاری از خود برجای گذشته اند. این پژوهش در صدد آن است که با طرح این سوال که علم امام از منظر سید مرتضی و میر حامد حسین نیشابوری چیست ؟ به پاسخ به آن با مراجعه به اثار آن دو بزرگوار بپردازیم.

ما در این تحقیق که روش توصیفی و تحلیلی را دارد به این نتیجه رسیدیم که این دو متکلم گرانقدر در قلمرو تبین کلامی و دفاع از مبانی شیعه مشترک و بسیار موفق عمل کرده اند؛ و سید مرتضی با رویکرد عقلی به مساله امامت و ویژگی های امام، در آثار خود بیشتر به تبیین عقلی و مقابله با مخالفان و به ویژه قاضی عبدالجبار معتزلی اهتمام داشته است لذا به وجوب عقلی اعلمیت امام و علم او به وجوه سیاست قائل است و وی علم امام به مغیبات و اخبار گذشته و آینده را بطور کلی نفی نمی کند بلکه می پذیرد به ادله روائی ائمه اطهار تا حدی از این علوم بهره مند بوده اند و در عین حال وی بر نفی احاطه علم امام بر همه معلومات خدا و استقلال امام در علم، اهتمام ویژه ای دارد و علم استقلالی برای امام را منافی توحید می داند.

و همچنین علامه میرحامدحسین علمِ امام را با استناد به احادیث روایت شده در کتب معتبر اهل سنت همچون » حدیث منزلت ، حدیث ثقلین ، حدیث مدینه العلم ، حدیث دارالحکمه ، حدیث اقضاکم علی ، حدیث شجره و حدیث نور « ثابت کرده است و آنها را نازل به مقام علمی امام می داند که همچون رسول خدا به قدری علمش فراوان است که عقول بشر از درک آن عاجز است و او عالم به تمام اخبار گذشته و امور حال و آینده است و نیز تمام حقایق پیدا و پنهان عالم را می داند.

 

 

علامه میرحامد حسین در تاریخ اجتماعی سیاسی هند

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اعضای کنگره بین المللی بزرگداشت علامه میرحامد حسین لکهنوی(ره) با آیت الله محسن اراکی نماینده مجلس خبرگان رهبری دیدار کردند
اخبار و اطلاعیه‌ها

اعضای کنگره بین المللی بزرگداشت علامه میرحامد حسین لکهنوی(ره) با آیت الله محسن اراکی نماینده مجلس خبرگان رهبری دیدار کردند

آیت‌الله محسن اراکی در این دیدار از تلاش‌های اعضای کنگره بین‌المللی بزرگداشت علامه میرحامد حسین لکهنوی تقدیر کرد و ابراز امیدواری نمود که با حمایت‌های بیشتر، این حرکت علمی و فرهنگی بتواند به تقویت هرچه بیشتر هویت شیعه در منطقه منجر شود.

دیدار اعضای کنگره بین‌المللی بزرگداشت علامه میرحامد حسین لکهنوی(ره)، با آیت‌الله علوی بروجردی
اخبار و اطلاعیه‌ها

دیدار اعضای کنگره بین‌المللی بزرگداشت علامه میرحامد حسین لکهنوی(ره)، با آیت‌الله علوی بروجردی

آیت‌الله علوی بروجردی بر اهمیت معرفی و احیای آثار علمای بزرگ شیعه تأکید کردند. ایشان با اشاره به خدمات ارزنده علامه میرحامد حسین لکهنوی، صاحب کتاب «عبقات‌الانوار»، به عنوان یکی از برجسته‌ترین علمای شیعه در دفاع از مکتب اهل‌بیت (علیهم السلام)، خاطرنشان کردند که تلاش‌های ایشان در جمع‌آوری و حفظ منابع شیعی، به ویژه در هند، از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است.

اخبار و اطلاعیه‌ها

آیین رونمایی از احیای کتاب گرانسنگ « عبقات الأنوار في إمامة الأئمة الأطهار» برگزار شد

مراسم رونمایی از 11 جلد از مجموعه کتاب «عبقات الأنوار في إمامة الأئمة الأطهار»، اثر گران‌قدر علامه میر حامد حسین، در بنیاد بین‌المللی امام برگزار شد. این آیین با حضور علمای برجسته، اساتید حوزه و دانشگاه، پژوهشگران علوم اسلامی و علاقه‌مندان به معارف اهل بیت (علیهم السلام ) همراه بود.

پیمایش به بالا