احیای دبیرخانه کنگره در راستای احیای آثار خاندان عبقات، اقدام به جمع آوری کلیه آثار بر جای مانده از این خاندان اعم از نسخ خطی، کتب و فیشها نموده و آنها را در دست تحقیق و تصحیح قرار داده تا جهت چاپ و رونمایی در کنگره علامه میرحامدحسین لکهنوی، آماده ارائه گردند.
آنچه در ادامه میآید گزارشی است از روند احیای کتاب «ذوالفقار» به روایت مسئول احیای دبیرخانه کنگره، حجت الاسلام و المسلمین مهدی اسفندیاری.
کتاب «ذوالفقار» از تالیفات علامه سید دلدار علی بن سید محمد معین نقوی نصیرآبادی، معروف به غفرانمآب م 1166-1235 ق است که در رد باب دوازدهم تحفه اثنی عشریه یعنی در بحث تولی و تبری نگاشته و مشتمل بر مقدمات عشره یک تتمه است .
کتاب «ذوالفقار» در 1 جلد و به زبان فارسی نگاشته شده و هم اکنون از این اثر 4 نسخه خطی موجود است. از میان نسخ خطی، نسخه اول نسخهای است که در بخش نسخ خطی کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی با شماره بازیابی 1016 نگهداری میشود. این نسخه به خط کاتب میرزا علی بن میرزا محمد تقی خان در تاریخ سوم شوال سال 1210 ق نوشته شده و دارای حاشیههای متعددی است. نسخه مذکور، کامل بوده و مشتمل بر 114 ورق است
نسخه دوم: این نسخه نیز در بخش نسخ خطی کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی قم و با شماره بازیابی 722 موجود میباشد. این نسخه در زمان حیات مولف در تاریخ سوم رجب المرجب 1219 ق و به خط کاتب نگاشته شده و کامل میباشد. تعداد اوراق آن نیز 199 ورق است
نسخه سوم: این نسخه که از متملکات محمد علی خان و به خط کاتب است کامل بوده و مشتمل بر 141 ورق است و در بخش نسخ خطی کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی با شماره بازیابی 2095 نگهداری میشود
نسخه چهارم: این نسخه نیز در بخش نسخ خطی کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی قم و با شماره بازیابی 2444 موجود و مشتمل بر 95 ورق است که در تاریخ هفتم جمادی الاولی 1267 ق به خط کاتب وارث علی رضوی کتابت شده.
تحقیق این کتاب اعم از مقابله نسخهها، تخریج منابع و ویرایش فنی و محتوایی آن در احیای دبیرخانه کنگره قم به اتمام رسیده و پس از صفحه آرایی و فهرستنویسی جهت چاپ و نشر به واحد انتشارات بنیاد بین المللی امامت، تحویل خواهد گردید. امید است این کتاب همزمان با برگزاری کنگره علامه میرحامدحسین همراه با دیگر آثار علامه رونمایی گردد.