به مناسبت ۲۷ رمضان المبارک، سالروز درگذشت علامه مجلسی علیه الرحمة
علامه میرحامد حسین لکهنوی در موارد مختلفی از یادداشتها، مکاتبات و آثار علمی خود، از مرحوم علامه مجلسی رحمةاللهعلیه (۱۰۳۷ – ۱۱۱۰ق.) یاد میکنند. در دو دستنوشته از صاحب عبقاتالانوار، وقتی به معرفی موسوعه سترگ امامتی خود و انبوهی آن پرداختهاند، به بحارالأنوار اشاره کرده و نقشهی تدوینِ عبقاتالانوار را پر حجم تر از آن میدانند.
دستنوشته اول:
و عبقاتالأنوار در جواب باب امامت تحفه عزیزیّه میباشد و این کتابی است نهایت مبسوط و غایت جلیل المرتبة در ۲۵ مجلّد، مثل بحار خواهد شد. و در این کتاب، اثبات جملهی احادیث دالّه [بر] امامت مرتضوی نموده شد، و منتخبات کتب مخالفین جناب مصنّف از کتابخانه حرم محترم مکّه معظّمه و مدینه زادهما الله شرفاً وتعظیماً، به ذات خاصّ خود دست از جان شسته نموده داخل فرمودند. کتابی است که اگر یک جلد هم از آن مشهود گردد دلهای مخالفین کباب خواهد شد، و اگر جمیع اهل علم و فضل ایشان جمع شوند بر تحریر جواب یک مطلبی هم از آن قادر نخواهد بود إن شاء الله. و امید از عنایات باری تعالی و امداد جناب امیرالمومنین [علیه السلام] همین است که مخالفینِ منصفین، بعد [از] ملاحظه این کتاب، دست از تسنّن بردارند و به زمرهی اهل حقّ داخل شوند، چنانچه به ملاحظهی استقصاء [الإفحام] بعض مردمان شیعه شدند.
دستنوشته دوم:
و کتاب عبقاتالأنوار في إمامة الأئمة الأطهار که منتخبات و موادّ آن به عنایت ربّ الأرباب و توفیق مسبّب الأسباب و تسدید مسهّل صعاب و تأیید ارواح قادسه حضرات اطهار اطیاب صلوات الله وسلامه علیهم قریب به ۳۰۰ جلد خورد رسیده که هر یکی از آن غالبا قریب بیست جزو متوسّط یا زیاده، بعد [از] تبییض خواهد شد، و بعد [از] تکمیل و تبییض إن شاء الله غالبا مجلّدات کبار، زیاده از مجلّدات کتاب مستطاب بحارالأنوار تِیار (: آماده، مهیّا) خواهد شد… جناب السید محمد صاحب دامت معالیهم وبورکت أیّامهم در این ایّام وارد این بلد شدند و مجلّدات ثلاث مئة کتاب عبقات را دیدند و کمال متلهّف(افسوس خوردن) و متأسّف بر عدم شهرت و ترویج آن گردیدند.
منبع: گزیدهای از مکاتبات خاندان عبقات