روش شناسی لغوی علامه میرحامد حسین هندی در عبقات الانوار

چکیده: مذهب امامیه، به عنوان یکی از مذاهب مطرح در جامعة اسلامی، همواره در طول تاریخ از طرف مخالفین مورد شبهات و اشکالات واقع شده است. نقش استعمار و عوامل بیرونی تفرقه انداز نیز در این بین بی تأثیر نبوده است. اما عالمان و اندیشمندان امامی، همیشه در مقابل این تهاجمهای فرهنگی به دفاع از کیان تشیع پرداخته و با تألیف کتب و مناظرات، به اینگونه شبهات پاسخ داده‌اند.

عنوان:

روش شناسی لغوی علامه میرحامد حسین هندی در عبقات الانوار

سطح:

کارشناسی ارشد

مرکز آموزشی:

جامعة المصطفی

استاد راهنما:

حجت الاسلام محمد عشایری منفرد

مولف:

سید محمد مهدی

کلید واژه:

روش شناسی لغوی، میرحامد حسین، عبقات الانوار، کلام امامیه

چکیده:
مذهب امامیه، به عنوان یکی از مذاهب مطرح در جامعة اسلامی، همواره در طول تاریخ از طرف مخالفین مورد شبهات و اشکالات واقع شده است. نقش استعمار و عوامل بیرونی تفرقه انداز نیز در این بین بی تأثیر نبوده است. اما عالمان و اندیشمندان امامی، همیشه در مقابل این تهاجم های فرهنگی به دفاع از کیان تشیع پرداخته و با تألیف کتب و مناظرات، به اینگونه شبهات پاسخ داده‌اند.

یکی از تألیفاتی که با هدف پاسخگویی به کتاب «تحفة اثنا عشریه» دهلوی در قرن 12 تألیف شد، «عبقات الانوار» است. این کتاب نوشتة عالم بزرگوار میرحامد حسین هندی است که در چندین مجلد به شبهات دهلوی در موضوع امامت پاسخ می‌دهد. از آنجا که بخشی از شبهات دهلوی مربوط به معانی واژگان روایات بوده، بخش قابل توجه‌ای از پاسخ های علامه مربوط به مباحث لغوی و استنباط معانی کلمات بوده است. از این رو، این پژوهش به عنوان سؤال اصلی سعی دارد روش لغوی علامه را در کتاب گهربار عبقات الانوار تبیین کند.

استفادۀ جامع از منابع لغوی و ادبی سبب شد تا به عنوان سؤال فرعی، منابع لغوی مورد استفاده و مورد اعراض علامه به طور جداگانه مورد بررسی قرار گیرند. در فصل بعدی، مبانی و اصول علامه در کشف و تبیین واژگان تشریح شده و در نهایت فصل آخر، عهده دار بیان روش علامه در استنباط معانی واژگان است.

این پژوهش نشان داد که علامه در کنار پایبندی به روش تقلیدی و استفاده از داده‌های علمای ادبی در کشف معنای کلمات، از روش‌های اجتهادی نیز برای استنباط معانی واژگان بسیار بهره برده است.

برگزاری نشست خبری کنگره بین المللی بزرگداشت علامه میرحامد حسین لکهنوی (رحمه الله)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسلایدر

بزرگان، مشتاق مؤلَّفات علامه…

در نامه‌ای برجامانده از محدث نوری(ره) به علامه میرحامد حسین آمده‌است که افراد بسیاری مشتاق تألیفات علامه میرحامد حسین بودند که خود این امر نشان از جایگاه علمی و اشتهار تألیفات ایشان در آن زمان دارد.

اخبار و اطلاعیه‌ها

پیش نشست کنگره بین‌المللی علامه میرحامد حسین در مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام برگزار شد

به گزارش دبیرخانه کنگره بین‌المللی علامه میرحامد حسین لکهنوی رحمه‌الله، در راستای برگزاری پیش نشست‌های کنگره در مراکز علمی حوزوی و دانشگاهی، پیش‌نشست «جایگاه فقاهت و اجتهاد در اندیشه کلامی علامه میرحامدحسین» در مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام برگزار شد.

اسلایدر

سیری در آثار علامه میرحامد حسین(3)

اثر دیگری که از علامه میرحامد حسین به یادگار مانده کتاب گرانقدری به نام «شوارق النصوص في تكذيب فضائل اللصوص» است. این کتاب به زبان عربی و در دوجلد منتشر شده است.

اخبار و اطلاعیه‌ها

همکاری دبیرخانه کنگره بین المللی بزرگداشت علامه میرحامد حسین با عتبه مقدسه عباسیه در انتشار نخستین ترجمه عربی کامل عبقات الانوار

نشست مشترک مدیر محترم موسسه مطالعات استراتژیک عتبه عباسیه حجت الاسلام والمسلمین سید هاشم میلانی با اعضای دبیرخانه کنگره بین‌المللی بزرگداشت علامه میرحامد حسین لکهنوی رحمه الله در بنیاد بین المللی امامت برگزار شد .

اخبار و اطلاعیه‌ها

مسئولین دبیرخانۀ کنگرۀ بین المللی علّامه میرحامد حسین رحمه الله با آیت‌الله سیّد مهدی نبوی دیدار کردند

آیت‌الله نبوی به اهمیت و جایگاه کنگره اشاره کرد و افزود: تاکنون در حق علامه میرحامد حسین جفا شده بود و با برگزاری این کنگره می‌توان گفت حقّ بزرگی که علّامه بر ما دارند، تا حدود زیادی ادا شده است.

پیمایش به بالا